Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Ezt csinálták a pénzünkkel a gáz- és áramcégek

Némelyek kivitték, mások itt hagyták magyarországi energiaszolgáltató cégük tavalyi nyereségét. A Főgáz lakossági gázszolgáltatása deficitessé vált.

Mindkét profitdöntési szélsőségre volt példa a lakosság és közintézmények ellátását végző hazai áram-, illetve gázszolgáltató cégek körében. Az évekig veszteséges olasz hátterű Tigáz csoport például tavaly 153 millió forintos adózott eredményt ért el, és a tulajdonos ezt az utolsó fillérig benne hagyta a cégben. A Tigáz zsugorodik: lakossági ügyfeleit épp most veszi át az országos állami egyetemes szolgáltatónak szánt Főgáz, versenypiaci vevőit pedig februárban vette át az Elmű-Émász tulajdonú Magyar Áramszolgáltató. Ugyanakkor a Tigáz továbbra is bő ezer településen szállítja házhoz a gázt. Az ehhez szükséges hálózata a Főgáznak éppúgy lehet felvásárlási célpont, mint a szintén állami MVM-nek.

Maga a Főgáz 2,67 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ezt is a cégben hagyta tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank. Ám a részadatok már rosszabbak: a Főgáz nonprofitnak szánt egyetemes (lakossági és közintézményi) gázszolgáltatatása üzemi szinten 1,48 milliárd forintos, adózás után pedig 2,12 milliárd forintos veszteséget hozott. Az érintett egyetemes szolgáltatásának saját tőkéje –20,2 milliárd forintra csúszott.

Nem vett ki pénzt az egyetemes áramszolgáltatással, -kereskedelemmel és -elosztással is foglalkozó EDF Démász Zrt. francia tulajdonosa sem. Azaz a teljes, 4,02 milliárd forintos adózott eredmény itt maradt.

A német hátterű vállalatok inkább osztalékpártiak voltak. Az E.On Hungária Zrt. 14,32 milliárdos adózott eredményéből a tulajdonos 14 milliárdot vett ki, és csak 317 milliót hagyott a kasszában. Az E.On már átadta a lakossági gázügyfeleit a Főgáznak, de az áramszolgáltatásban aktív maradt, jelen van mindkét termék versenypiacán és -elosztásában, és tekintélyes energiatermelő portfóliót is működtet. (Bár a gönyűi gázüzemű erőmű  németországi anyavállalatának egy másik cégéhez tartozik.)

Az Elmű tulajdonosai nemcsak a 2,30 milliárd forintos adózott nyereséget vették ki, hanem azt az eredménytartalékból megtoldották még 4,99 milliárddal, 7,29 milliárdra kipótolva a summát. (Az Elmű konszolidált adózott eredménye 9,57 milliárd forint lett.) Testvércége, az ÉMÁSZ fordítva járt el: a 4,99 milliárd forint adózott eredményéből „csak” 3,35 milliárdot vett ki osztaléknak, a maradék 1,64 milliárdot pedig eredménytartalékba tette. E cégpáros alapjain épülne ki a hazai egyetemes állami áramszolgáltatás egy múlt évi megállapodás szerint, de ennek a megvalósítása késik.

Harmadik eset a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-é, amely tavaly tokkal-vonóval a Főgáz tulajdonába került. Így már eredményének felhasználásáról sem korábbi, francia tulajdonosa döntött. Az újnak viszont nem volt miről: szerzeménye, a ma már ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. (ÉDRF) néven működő társaság 5,4 milliárdos veszteséggel zárta 2015-öt. Igaz, emiatt egyébként sem a Főgáz feje fáj, hanem anyavállalatáé, a Magyar Fejlesztési Banké. Az ÉDRF eredményét ugyanis a bank konszolidálta, ahogyan a Főgázét, a Főgáz Földgázelosztásiét, a Kapos CNG-ét és a Zugló-Thermét is.